Campanyes

MENGEU DE FESTA !

UN MÓN DE GUSTOS QUE ET TRANSPORTARÀ EN EL TEMPS

Jornades Gastronòmiques de la Cuina del Renaixement

Als restaurants de Tortosa durant els dies de la Festa

Un món de gustos i olors torna durant els dies de la Festa del Renaixement de la mà dels restauradors, forners i pastissers de Tortosa, ens transporta a sensacions remotes en el temps i ens aporta contrastos, que molts cops ens semblen innovadors, però que fa segles que són coneguts.

El Renaixement no solament va representar una renovació en el món de l'art, la filosofia, la política i la cultura, sinó que, a la taula, també significà un salt en allò que es menjava, en les tècniques i les formes de cuinar, i fins i tot en com s'havia de menjar a taula.

La incorporació de nous aliments comença pels de casa. Abans que els nous productes americans siguin assimilats a les taules de tot Europa, són primer uns altres aliments, més quotidians, però que fins al moment sols tenien una funció decorativa, els que acaben en els fogars de les cuines més selectes, començant per les verdures i les hortalisses, però passant també per importacions com el meló o la taronja amarga.

A Catalunya, a causa de la seva relació estreta amb els regnes d'Itàlia, aquestes innovacions són assimilades abans que als regnes veïns de la Península.

És a les llars benestants catalanes on primer es menja a taula, asseguts en cadires, emprant coberts i cadascú amb el seu plat individual; en contra del costum dels castellans de menjar asseguts sobre coixins al terra i en una escudella comuna.

Aquest gust per la cuina es reflecteix en l'edició de diferents receptaris, que durant anys seran llibres de referència, com el Llibre del Coch (1525) del Mestre Robert, i que ara serveix de font per als restauradors de l'Associació Platigot a l'hora de preparar el Mengeu de Festa.

Platigot

Gràcies a la col·laboració amb Platigot, l'Associació de Restauradors de Tortosa, durant els dies de la Festa podreu degustar aquests menús d'època.

S'ha de destacar l'esforç que realitzen en adaptar uns plats que, si fossin presentats tal com eren menjats al segle XVI, serien un cop dur per als nostres paladars i estómacs, poc acostumats a la profusió d'espècies i a la combinació de gustos d'una forma tan potent. Malgrat tot, i després de passar els plats pel sedàs dels gustos actuals, no es perd en cap moment l'essència dels plats originals.

La Festa del Renaixement Ajuntament de Tortosa
C. Sant Felip Neri 1, 43500 Tortosa. Tel. +34 977 440 901. Fax. +34 977 585 852
Fiesta de Interés Turístico Nacional Festa Local d'Interès Turístic de Catalunya Placa d'Honor del Turisme de Catalunya 2005