NOTÍCIES

Potatge de Calamars e de Sípies

Cada setmana una nova recepta del Renaixement

18 de maig de 2012

Un dels atractius de la Festa del Renaixement és poder menjar, en els restaurants que participen en el Mengeu de Festa, plats cuinats a la manera de fa 500 anys.

Descobrireu una cuina llunyana en el temps però propera en els ingredients, i malgrat tot, amb sabors diferents, doncs encara no s’utilitzaven els aliments que arribaran amb la descoberta d’Amèrica i que no seran incorporats en els plats fins les darreries del segle XVII i, sobretot, el segle XVIII. Ingredients tant habituals per a nosaltres com la tomata, la pataca, el primentó, són totalment aliens a la cuina de l’època, i d’altres, com la pasta, no són d’un ús tant habitual.

Es tracta d’una cuina variada i generosa en espècies, que aprofita tots els ingredients que hi ha al seu abast, en especial el de l’entorn més proper, degut a les limitacions de la conservació dels aliments. Si estem prop dels rius, peixos de riu, com la Saboga, molt apreciat a Tortosa, o en una zona de costa, a la taula trobareu peixos de mar i marisc, o els que us presentem en aquesta recepta: un Potatge de Calamars i Sípies.

Com veureu es tracta d’una recepta propera a l’estofat de sèpia, amb una picada al que se li sumen altres ingredients habituals en la cuina catalana, com els pinyons o les panses, i se li afegeix vinagre per conferir-li un punt de frescor.

Plat del Mengeu de Festa

 Us adjuntem la recepta tal com surt al Llibre del Coch (Mestre Robert, 1525), referència fonamental per conèixer la cuina baixmedieval i del segle XVI, tot seguit la podeu consultar actualitzada i transcrita al català actual.

 

 Potatge de calamars e de sípies

 Ingredients per a 8 persones:

 - 900 g de calamar a rodanxes

- 800 g de sípia a daus grossos

- 1 dent d’all

- 150 g d’ametlles crues picades

- 50 g de pinyons

- 50 g de panses

- 50 g d’ametlles torrades

- 1 gotet de vinagre

- 2 dl d’oli, sal

Horma e manera de com se deu aparellar lo calamar e la sipia. Primerame<n>t volen esser molt rentats e ben nets: e apres çoffregiras los mes no de tot: e com sien quasi mig cuyts trau los d<e> la paella e met los dins vna olla: a apres met hi ametles blanq<ue>s: e panses: e pinyons: e apres pren vnes poques de ametles torrades e pica les e passa les ab vn poch de vinagre: e ab vn poch del brou del peix si ni ha sino met hi vn poch de aygua per que no sia massa fort: e com les panses: e les ametles: sie<n> vn poch fregides ab los calamars o ab les sipies pren los e acaba de çoffregir: emp<er>o han se de troçejar: cap: e apres fet aço fes ne escudelles. E es fet.

Recepta del llibre del Coch

Preparació:

Posar a sofregir en una cassola amb l’oli el calamar i la sèpia. A mig sofregir afegir les ametlles crues, les panses i els pinyons. Remenar uns minutets.

Picar al morter les ametlles torrades i la dent d’all. Deixatar amb el vinagre i afegir-ho a la cassola. Deixar ofegar lentament, en la cassola tapada, fins que estigui cuit. Rectificar de sal i, si cal, afegir una mica d’aigua.

Bon profit

Recepta: Margaret Nofre

Llibre del Coch

Recepta original transcrita

 

MÉS NOTÍCIES DE LA FESTA

Nova imatge gràfica contra les agressions sexuals

L'Ajuntament de Tortosa, a través de l'àrea de Serveis a les Persones, i en coordinació amb les regidories de Seguretat, Festes i Joventut, ha reforçat la campanya de prevenció de les agressions sexuals i comportaments sexistes a la ciutat amb una nova imatge gràfica. La campanya incorpora un missatge al lema anterior que incidia en el fet que 'Només un sí és un sí', remarcant que no hi ha cap excusa que justifique aquestes actituds: ara, doncs, apel·la a que 'Mira-t'ho com vulgues... Només un sí és un sí', i juga amb diverses imatges que volen transmetre que, malgrat qualsevol premissa, aquestes accions són intolerables en tots els casos.

La nova campanya arriba coincidint amb el període de màxima activitat festiva a la ciutat, especialment pel gran moviment de gent durant la Festa del Renaixement i les festes de la Cinta, tot i que el missatge s'estén a qualsevol àmbit festiu (ja siga per les festes dels barris o en l'entorn de l'oci nocturn) i, en general, a qualsevol àmbit de vida a la ciutat. Tot i això, tant la regidora d'Acció Social, Igualtat i Drets Civils, Mònica Ripoll, com el regidor de Festes, Domingo Tomàs, han destacat el caràcter preventiu d'aquesta campanya, ja que no hi ha constància que s'haja produït cap denúncia durant la Festa del Renaixement o la Cinta.

Per donar-la a conèixer a la ciutadania, s'han editat uns futlletons informatius que aquesta setmana ja es distribuiran entre els punts d'informació de la Festa així com a les tavernes de la Ruta de la Saboga perquè tothom sàpiga com actuar davant qualsevol conducta inadequada.

En aquest sentit, la Policia Local de Tortosa mantindrà la seua presència habitual al carrer durant la Festa del Renaixement, com fa en totes les activitats que comporten una gran concentració de públic. D'una banda, amb agents uniformats, però també amb altres que es passejaran vestits de paisà. Aquests agents observaran i vigilaran els diversos espais de la Festa amb caràcter preventiu, i estaran preparats per intervindre si fa falta, preguntant, mediant o activant el sistema policial si es produeix alguna actitud fora de lloc.

 

D'altra banda, i malgrat que la comissaria de la Policia Local està situada al bell mig dels llocs on es du a terme la Festa del Renaixement, a la plaça de la Immaculada a Remolins, també es comptarà amb la unitat mòbil d'atenció a la ciutadania, que es desplaçarà a diferents ubicacions del nucli històric per atendre qualsevol necessitat.
 
La regidora d'Acció Social, Igualtat i Drets Civils, Mònica Ripoll ha avançat, també, que en poques setmanes quedarà enllestit el Pla d'abordatge de les violències sexuals de Tortosa, que té previst actuar en diversos àmbits que ajuden a reforçar la prevenció de qualsevol agressió o comportament sexista que puga tindre lloc a la ciutat en qualsevol moment de l'any.

D'altra banda, i malgrat que la comissaria de la Policia Local està situada al bell mig dels llocs on es du a terme la Festa del Renaixement, a la plaça de la Immaculada a Remolins, també es comptarà amb la unitat mòbil d'atenció a la ciutadania, que es desplaçarà a diferents ubicacions del nucli històric per atendre qualsevol necessitat.

 

17 de juliol de 2019
La Festa del Renaixement Ajuntament de Tortosa
C. Sant Felip Neri 1, 43500 Tortosa. Tel. +34 977 440 901. Fax. +34 977 585 852
Fiesta de Interés Turístico Nacional Festa Local d'Interès Turístic de Catalunya Placa d'Honor del Turisme de Catalunya 2005