NOTÍCIES

Una exposició als Reials Col·legis convida a descobrir com era la Tortosa del segle XVI i el llegat que ens ha arribat

El gravat de Anton van der Wyngaerde retrata Tortosa a l'any 1563. La mostra podrà visitar-se durant la Festa del Renaixement

21 de juliol de 2015

Endevinar on són avui alguns dels elements característics de la trama urbana de la Tortosa del segle XVI, ja desapareguts, com la Torre del Riu o el pont de barques, i identificar els que han perviscut, cas de la Torre del Célio o el Castell de la Suda, és la proposta que ens fa l'Arxiu Històric de les Terres de l'Ebre amb l'exposició "Una panoràmica de la Tortosa renaixentista. Wyngaerde 1563", que ha obert portes avui als Reials Col·legis i que podrà visitar-se durant els dies la Festa del Renaixement.
noticia-wyngaerde-web_1417
La panoràmica de la Tortosa renaixentista que ens ha deixat el dibuixant flamenc Anton van der Wyngaerde és el testimoni gràfic més valuós de la ciutat que conservem d'aquell període. Vinculat a la cort de Felip II, Wyngaerde va iniciar a partir de 1561 una col·lecció de dibuixos al natural de diferents ciutats de la corona espanyola per encàrrec del propi monarca. El 1563 va dibuixar Tortosa des de dos angles: des del marge dret del riu, amb la vista de la façana fluvial de la cutat, i des del turó de Tenasses, tot capturant el sector nord, (barri de Remolins). La minuciositat i detall dels dibuixos, amb l'aplicació de la perspectiva, els situen a un nivell de font documental essencial per entendre l'urbanisme i la societat del segle XVI a Tortosa, explica la introducció de l'exposició. El director de l'Arxiu Històric, Albert Curto, qualifica el gravat de Wyngaerde d'una "riquesa excepcional" i recorda que no totes les ciutats de l'època tenen la fortuna d'haver heretat una imatge tan precisa de com era la Tortosa del 1.500.
win_1_2032_02
El gravat localitza diversos punts claus de la ciutat que s'il·lustren amb imatges actuals per facilitar la seva identificació. La mostra es complementa amb una selecció de llibres i documents del segle XVI que evoquen la vida política, social i administrativa d'aquells temps. És el cas del Llibre d'Establiments (1586), que parla dels portals de la ciutat i del port fluvial, o el Llibre de Claveria (1569) sobre la Llotja.

MÉS NOTÍCIES DE LA FESTA

Nova imatge gràfica contra les agressions sexuals

L'Ajuntament de Tortosa, a través de l'àrea de Serveis a les Persones, i en coordinació amb les regidories de Seguretat, Festes i Joventut, ha reforçat la campanya de prevenció de les agressions sexuals i comportaments sexistes a la ciutat amb una nova imatge gràfica. La campanya incorpora un missatge al lema anterior que incidia en el fet que 'Només un sí és un sí', remarcant que no hi ha cap excusa que justifique aquestes actituds: ara, doncs, apel·la a que 'Mira-t'ho com vulgues... Només un sí és un sí', i juga amb diverses imatges que volen transmetre que, malgrat qualsevol premissa, aquestes accions són intolerables en tots els casos.

La nova campanya arriba coincidint amb el període de màxima activitat festiva a la ciutat, especialment pel gran moviment de gent durant la Festa del Renaixement i les festes de la Cinta, tot i que el missatge s'estén a qualsevol àmbit festiu (ja siga per les festes dels barris o en l'entorn de l'oci nocturn) i, en general, a qualsevol àmbit de vida a la ciutat. Tot i això, tant la regidora d'Acció Social, Igualtat i Drets Civils, Mònica Ripoll, com el regidor de Festes, Domingo Tomàs, han destacat el caràcter preventiu d'aquesta campanya, ja que no hi ha constància que s'haja produït cap denúncia durant la Festa del Renaixement o la Cinta.

Per donar-la a conèixer a la ciutadania, s'han editat uns futlletons informatius que aquesta setmana ja es distribuiran entre els punts d'informació de la Festa així com a les tavernes de la Ruta de la Saboga perquè tothom sàpiga com actuar davant qualsevol conducta inadequada.

En aquest sentit, la Policia Local de Tortosa mantindrà la seua presència habitual al carrer durant la Festa del Renaixement, com fa en totes les activitats que comporten una gran concentració de públic. D'una banda, amb agents uniformats, però també amb altres que es passejaran vestits de paisà. Aquests agents observaran i vigilaran els diversos espais de la Festa amb caràcter preventiu, i estaran preparats per intervindre si fa falta, preguntant, mediant o activant el sistema policial si es produeix alguna actitud fora de lloc.

 

D'altra banda, i malgrat que la comissaria de la Policia Local està situada al bell mig dels llocs on es du a terme la Festa del Renaixement, a la plaça de la Immaculada a Remolins, també es comptarà amb la unitat mòbil d'atenció a la ciutadania, que es desplaçarà a diferents ubicacions del nucli històric per atendre qualsevol necessitat.
 
La regidora d'Acció Social, Igualtat i Drets Civils, Mònica Ripoll ha avançat, també, que en poques setmanes quedarà enllestit el Pla d'abordatge de les violències sexuals de Tortosa, que té previst actuar en diversos àmbits que ajuden a reforçar la prevenció de qualsevol agressió o comportament sexista que puga tindre lloc a la ciutat en qualsevol moment de l'any.

D'altra banda, i malgrat que la comissaria de la Policia Local està situada al bell mig dels llocs on es du a terme la Festa del Renaixement, a la plaça de la Immaculada a Remolins, també es comptarà amb la unitat mòbil d'atenció a la ciutadania, que es desplaçarà a diferents ubicacions del nucli històric per atendre qualsevol necessitat.

 

17 de juliol de 2019
La Festa del Renaixement Ajuntament de Tortosa
C. Sant Felip Neri 1, 43500 Tortosa. Tel. +34 977 440 901. Fax. +34 977 585 852
Fiesta de Interés Turístico Nacional Festa Local d'Interès Turístic de Catalunya Placa d'Honor del Turisme de Catalunya 2005