Els espectacles de la Festa

Ambientació i vida quotidiana

La ciutat s’engalana com mai, tots els racons són part d’un gran escenari urbà, decorat profusament amb motiu de la celebració de la Festa. Els balcons es cobreixen amb domassos, s’enramen carrers i es guarneixen amb teles, banderes i garlandes. Tortosa recupera l’esplendor del segle XVI i rememora l’època en què era una de les ciutats capdavanteres de Catalunya. Entre els símbols que es recuperen podeu distingir la banderes de la Ciutat, una torre d’argent sobre fons de gules (roig), i la de la Vegueria, l’escut del Casal de Barcelona flanquejat per dues torres d’argent.


L’ambient de la Festa és únic: els ciutadans abillats amb les seves millors gales, passegen, descansen a les tavernes de la Ruta de la Saboga o es diverteixen en els espectacles. Mentrestant, els campaments, vinguts d’arreu, s’instal·len per viure el dia a dia de l’època, treballant oficis, cuinant, o jugant i divertint-se; els palaus acullen interpretacions amb instruments de l’època, com la viola de roda, el llaüt o la tiorba. Tot plegat crea una atmosfera inigualable que ens fa sentir tal com vivia i sentia la gent del segle XVI.

 • Navegacions amb el llagut Lo Sirgador

  Navegacions amb el llagut Lo Sirgador Lo Sirgador - Activitats al riu Ebre i Via Verda https://www.facebook.com/losirgador

  El trajecte es farà des de l’embarcador del Mercat Municipal, i realitzarà una sortida guiada que anirà fins l’illa de la Xiquina per, tot seguit, descendir fins el pont del Mil·lenari, i d’aquesta manera gaudir de la façana històrica de Tortosa des del bell mig del riu Ebre.

  Preu: Activitat de pagament
 • Campament de Le Puy

  Campament de Le Puy Fête du Roi de l’Oiseau (FR)

  La Fête du Roi de l’Oiseau, de Le Puy-en-Velay, manté estrets vincles amb la Festa del Renaixement de Tortosa, al llarg dels anys els intercanvis en els dos sentits són constants. La delegació de Le Puy es trobarà en un campament amb els atributs que han fet la seva festa tant reconeguda, amb el rigor i en la recreació de la vida quotidiana al segle XVI com a eix central.

  Preu: Gratuït
 • L’Auca dels Col·loquis. La versió artística de Norbert López de l’obra de Despuig

  L’Auca dels Col·loquis. La versió artística de Norbert López de l’obra de Despuig Arxiu Comarcal del Baix Ebre

  L’obra de Despuig és complexa i permet múltiples nivells de lectura. L’il·lustrador Norbert López en fa la seva personal versió en una representació gràfica . L’exposició, a més de mostrar la seva espectacular auca, incideix en els motius decoratius que delimiten les diferents vinyetes. A imitació dels intricats grotescos, tan propis del renaixement, l’artista condensa en cadascun d’ells, diversos passatges, relats i reflexions dels col·loquis.

  Preu: Gratuït
 • Els Reials Col·legis, la joia del Renaixement

  Els Reials Col·legis, la joia del Renaixement www.tortosaturisme.cat

  El pati del conjunt renaixentista més important de Catalunya sempre impressiona. No podeu marxar de Tortosa sense haver-lo vist.

  Preu: Gratuït
 • La impremta de Gutenberg

  La impremta de Gutenberg La Fragua de Vulcano (ES)

  La invenció de la impremta de tipus mòbil per Johannes Gutenberg, l’any 1440, significà una revolució en el coneixement i la seva difusió, que deixava de ser d’accés exclusiu d’una elit cultural. Podreu veure com funcionaven les impremtes primitives que generaren aquest salt fonamental en la història de la humanitat.

  Preu: Gratuït
 • Mostra d’instruments de tortura

  Mostra d’instruments de tortura La Fragua de Vulcano (ES)

  La Inquisició podia torturar els seus reus per aconseguir les confessions que buscaven. Els seus mètodes eren implacables i els mitjans per aconseguir-ho variats i, fins i tot, imaginatius. Una mostra que us apropa als instruments per aconseguir aquestes doloroses declaracions.

  Preu: Gratuït
 • Recull d’instruments antics

  Recull d’instruments antics Tryzna (POL)

  Aconseguir la sonoritat del passat requereix que les peces siguin interpretades amb els instruments per als que van ser pensades. Tryzna no només és un grup de música sinó que també recupera i reconstrueix els instruments que es mostren en aquest recull.

  Preu: Gratuït
 • Campament de les Quincalles

  Campament de les Quincalles Associació Cultural Terra d’Aigua (CAT)

  El Campament de les Quincalles arriba a Tortosa. El podreu trobar seguint la flaire de les herbes, les potingues i els ungüents que porten, capaços de curar qualsevol mal.

  Preu: Gratuït
 • Mercat d'Època

  Mercat d'Època La Fragua de Vulcano (ESP)

  Al peu de les muralles de la Suda, veniu, mireu, remeneu, trieu i compreu els productes, des dels més quotidians als més exòtics. Carrers Ciutat, Croera, Sta. Anna, pl. St. Jaume, Antoni Casanova, pl. Immaculada, Major, travessia del Mur fins pl. Menahem Ban Saruq

  Preu: Gratuït
 • Mercat del Vall

  Mercat del Vall La Fragua de Vulcano (CAT)

  A la plaça dels Dolors s’han reunit mercaders i artesans vinguts de tots els racons de la Corona. Carrers del Vall, pl. dels Dolors, Nou del Vall i del Replà fins pl. St. Joan.


   

  Preu: Gratuït
 • Música de Llaüt i Tiorba

  Música de Llaüt i Tiorba Raül Martínez (CAT)

  Porteu els sentits al segle XVI a través del so del llaüt i la tiorba. Una demostració práctica i amb explicacions de la música que es tocava al Renaixement.

  Preu: Gratuït
 • Tancat dels Bous

  Tancat dels Bous

  Uns imponents exemplars de bous portats a la fira per demostrar la bondat de les pastures del terme.

  Preu: Gratuït
 • Exposició del seguici festiu de la Festa del Renaixement

  Exposició del seguici festiu de la Festa del Renaixement

  La Festa compta amb el seu propi conjunt d’imatgeria popular, documentat des del segle XVI participant a la processó de Corpus, que s’ha recuperat en la recreació de la ciutat del cinc-cents.

  Preu: Gratuït
 • Les oques del Castell

  Les oques del Castell Centauro (ES)

  Les oques sempre han estat molt bones guardianes i per aquesta raó l’alcaid del castell s’ha proveït de més de 100 oques per a fer la feina que els seus homes no fan.

  Preu: Gratuït
 • Campament dels Abanderats

  Campament dels Abanderats Colla Jove de Dolçainers de Tortosa (CAT) www.collajovetortosa.cat

  Els abanderats es reuneixen en el seu campament per descansar i preparar les següents actuacions.

  Preu: Gratuït
 • Lo Taulell al Carrer

  Lo Taulell al Carrer Agrupació Centre Comercial Tortosa www.tortosacentre.com

  Els diferents comerciants de la ciutat surten al carrer on munten les seves parades i taulells, i es vesteixen d’època treuen les seves mercaderia, convertint tota la ciutat en un mercat, al mode dels de fa 500 anys.

  Preu: Gratuït
 • Passeig amb dromedari pel Call Jueu

  Passeig amb dromedari pel Call Jueu Centauro

  Tortosa era una ciutat oberta al mar, connectada amb l’altra  riba del Mediterrani, d´on provenen aquests dromedaris i camells bactrians vinguts del llevant

  Preu: Activitat de pagament
 • Campament dels Pescadors

  Campament dels Pescadors Associació Cultural CPS Renaixement (CAT)

  El campament d’un els col·lectius més nombrosos de la ciutat al segle XVI, els pescadors. Viuen el dia a dia de la Festa amb alegria i xalera.

  Preu: Gratuït
 • Campament de les Cavalleries

  Campament de les Cavalleries Equitor (CAT)

  Senyors, pareu-vos ací a abeurar muntures, a reposar el cos i a alleugerir el cansament de l’esperit.

  Preu: Gratuït
 • Campament del Terç

  Campament del Terç Ball de Diables Lucifers (CAT)

  Els piquers tenen el seu lloc de descans a les avançades. Allí es relaxen juntament amb les seves famílies i la resta de la tropa.

  Preu: Gratuït
 • Campament del Pou

  Campament del Pou Associació Cultural Taverna del Pou (CAT)

  Al costat de la Taverna del Pou, el seus membres troben refugi de l’activitat frenètica.

  Preu: Gratuït
 • El Pati dels Artesans: mostra d’oficis

  El Pati dels Artesans: mostra d’oficis Aart.Tebre. Associació d’Artesans de les Terres de l’Ebre (CAT) aarttebre.blogspot.com

  El territori històric de Tortosa ha comptat de ben antic amb artesans destres en l’elaboració dels productes necessaris per a  les tasques productives. Al pati de l’Antic convent de Sant Domènec trobareu els seus hereus.

  Preu: Gratuït
 • Exposició Sancta Maria Dertosae

  Exposició Sancta Maria Dertosae www.visitur.es

  La col•lecció de la Catedral de Tortosa és plena de tresors i obres d’art acumulats al llarg dels segles. Només per visitar l’antic refectori i dormitori dels canonges la visita val la pena, però quan vegeu el cadirat renaixentista del cor, us quedareu meravellats.

  Preu: Gratuït
 • Falconeria i vols d'exhibició a les muralles

  Falconeria i vols d'exhibició a les muralles La Fragua de Vulcano (ESP) www.lafraguadevulcano.es

  La falconeria és una antiga art cinegètica propis de prínceps i senyors. El Consell ha instal•lat al costat de la muralla medieval una imponent exposició d’aus rapaces.

  Preu: Gratuït
 • Centre d'Interpretació del Renaixement

  Centre d'Interpretació del Renaixement www.tortosaturisme.cat

  Arran de la Festa, s’ha creat aquest Centre per explicar-nos com era la ciutat a l’època del Renaixement.


  Durant la Festa el podeu visitar els matins de 11.00 h a 14.00 h i les tardes de 17.00 a 24.00 h (excepte el diumenge 24 que és fins les 23.00)

  Preu: Gratuït
 • Ajuntament de Tortosa

  Copyright ©2017. Ajuntament de Tortosa. Tots els drets reservats

 • Festa del Renaixement. Tortosa

  C. Sant Felip Neri 1, 43500 Tortosa, Tel. +34 977 440 901. Fax. +34 977 585 852 | Contacte