NOTÍCIES

Les Rúbriques de la Festa, una aproximació a la Tortosa del Renaixement

11 de juliol de 2017

Amb la idea d’oferir unes notes que ens permetin contextualitzar millor la Festa del Renaixement i la Tortosa del segle XVI, hem preparat una proposta cultural per al cap de setmana previ a la Festa, que pren el del Llibre de Rúbriques. En aquesta ocasió presentarem una exposició i dos llibres.

El Llibre Rúbriques és un volum conservat a l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre que conté un conjunt d’anotacions escrites entre el 1483 i el 1587 amb una munió de temes diversos relatius a la vida municipal.

L’exposició Els Reials Col·legis en detall, és una observació d’elements concrets i singulars de l’històric edifici renaixentista, els quals sovint passen desapercebuts al visitant, embriagat per la bellesa i l’ordre simètric del pati del Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties. Per la seva banda, els llibres que es presentaran són, un de l’historiador Joan-Hilari Muñoz, on estudia l’ús de la pedra de Flix a Tortosa, i la seva importància en les construccions del segle XVI, i un altre de l’historiador i consultor gastronòmic, Jaume Fàbrega, que ha treballat els receptaris catalans medievals i renaixentistes per oferir la compilació de receptes catalanes antigues més extensa a l’abast del públic actual.

Una prèvia per conèixer millor el període del Renaixement i preparar-vos per al llarg cap de setmana de rauxa que arribarà amb la Festa del Renaixement, del 20 al 23 de juliol.

 

Programa: Les Rúbriques de la Festa

Divendres 14 de juliol

19.00 h. Inauguració de Els Reials Col·legis en detall. Exposició fotogràfica d'elements concrets.

Lloc: Reials Col·legis

 

Dissabte 15 de juliol

11.00 h. Presentació del llibre La pedra de Flix a la ciutat de Tortosa al llarg dels segles, de Joan-Hilari Muñoz i Sebastià.

Lloc: Aula didàctica del Museu de Tortosa.

11.30 h. Visita comentada per Joan-Hilari Muñoz als principals edificis històrics de Tortosa construïts amb pedra de Flix, destacant els del període del Renaixement. Els edificis que s’explicaran seran la Catedral de Santa Maria, l’antiga Casa de la Ciutat, la Casa de la Diputació del General i el Reials Col·legis. Sortida de l’Aula didàctica del Museu de Tortosa

19.30 h. Presentació del llibre La cuina medieval i renaixentista. Moros, jueus i cristians, de Jaume Fàbrega i Colom. Una aproximació a la cuina de la època que es complementarà amb el tast de plats del Renaixement cuinats pels restaurants participants al Mengeu de Festa, les jornades de la Cuina del Renaixement.

Lloc: Aula didàctica del Museu de Tortosa.

 

La Festa del Renaixement Ajuntament de Tortosa
C. Sant Felip Neri 1, 43500 Tortosa. Tel. +34 977 440 901. Fax. +34 977 585 852
Fiesta de Interés Turístico Nacional Festa Local d'Interès Turístic de Catalunya Placa d'Honor del Turisme de Catalunya 2005